تبلیغات
زیست شناسی - اغازیان

به جز گیاهان و جانوران، جانداران دیگر نیز هستند كه حركت می كنند و برای رشد به غذا نیاز دارند و تنفس می كنند. این جانداران كه بعضی از صفات گیاهان و بعضی از صفات جانوران را دارند آغازیان نامیده می شوند.


آغازیان ساختمان بدنی ساده دارند و به علت كوچكی فقط با میكروسكوپ دیده می شوند. بعضی مانند باكتری فقط یك سلول دارند و بعضی دیگر پر سلولی هستند. آغازیان به شكل زیر طبقه بندی شده اند:


جلبك ها، آغازیانِ گیاه مانند:
جلبك ها به دلیل آنكه بدنشان از گیاهان ساده تر است در گروه آغازیان قرار گرفته اند ولی آنها نیز سبزینه یا كلروفیل دارند.
جلبك ها به رنگ های قرمز، سبز یا قهوه ای دیده می شود. بیشتر جلبك هایی که در آب زندگی می كنند تك سلولی هستند اما انواع پرسلولی نیز دارند. طول برخی از جلبك های پرسلولی دریایی به 60 متر می رسد.


فایده ها:
جلبك ها غذای جانوران آبزی هستند. از جلبك های دریایی موادی به دست می آید كه در صنعت مانند بستنی سازی و تهیه خمیر دندان به كار می رود.


باكتری ها:
باكتری ها فراوان ترین جانداران روی زمین هستند. بعضی در آب، بعضی در خاك و بعضی در داخل یا روی بدن گیاهان و جانوران زندگی می كنند. به طور كلی در هر كجا كه موجود زنده باشد، باكتری ها نیز یافت می شوند. در روی دست شما تعداد زیادی باكتری وجود دارد ولی شما نمی بینید. باكتری ها فقط یك سلول بسیار كوچك هستند. باكتری ها به اشكال كروی، خمیده و ‌میله ای دیده می شوند.


فایده ها:
1- درست كردن كود كه یكی از كارهای مفید با كتری های داخل خاك است. بعضی باكتری ها بدن موجودات زنده را تجزیه می كنند و مواد آنها را به خاك می دهند و گیاهان این مواد را مصرف می كنند.

2-انسان از هزاران سال پیش بدون شناخت باكتری ها از آنها استفاده كرده و از آنها برای تبدیل بعضی میوه ها (مانند انگور) به سركه یا تبدیل شیر به ماست استفاده كرده است.


تولید مثل:
باكتری ها نیز تولید مثل می كنند. از یك باكتری به دو باكتری و بعد به 4 باكتری و به همین شكل به سرعت تقسیم ادامه می یابد. تولید مثل آنها گاه زیاد و گاه كم است.

تولید مثل باكتری ها

قارچ ها:
قارچ ها موجودات زنده ای هستند كه مانند گیاهان در یك جا ساكن هستند اما چون سبزینه ندارند نمی توانند غذا سازی كنند و به انواع مختلف مانند كپك ها و قارچ های چتری تقسیم می شوند.

كپك ها:
كپك ها در روی نان و میوه و مربا دیده می شوند. كپك نوعی قارچ است كه میوه یا چیزهای دیگر را تجزیه كرده و مصرف می كند.


قارچ های چتری:
قارچ های چتری روی چوب های پوسیده تنه درختان یا روی خاك دیده می شود بیشتر قارچ های چتری كه در طبیعت یافت می شوند. سمی هستند ولی در میان آنها انواع خوراكی هم وجود دارد. قارچ ها به وسیله سلول های بسیار ریزی به نام هاگ تولید مثل می كنند. هاگ در اندامی به نام هاگدان تولید می شوند و پس از رسیدن یا پاره كردن دیواره هاگدان آزاد می شوند.

این هاگ ها همراه باد یا آب به نقاط مختلف می روند. در هر جا كه رویش مناسبی داشته باشند، رشد كرده و قارچ های دیگری را به وجود می آورند.


فایده ها و ضررها
فایده ها:
قارچ ها اهمیت فراوانی دارند. بعضی از آنها بسیار كوچك هستند و مانند باكتری، بدن گیاهان و جانوران مرده را تجزیه می كنند تا مواد مورد نیاز خود را جذب كنند. موادی كه از تجزیه گیاهان و جانوران مرده به دست می آید، به خاك بر می گردد و دوباره وسیله مصرف گیاهان می شود. ما بعضی قارچ ها را می خوریم و بعضی هم به جهت وجود دارویی به نام پنی سیلین در امر پزشكی و برای كُشتن باكتری ها به كار می روند.

ضررها:
انواعی از قارچ ها انگل گیاهان یا جانوران می شوند. این قارچ ها به گیاهانی مانند گندم، سیب زمینی و بعضی از میوه ها زیان می رسانند. بعضی قارچ ها هم باعث بروز بیماری پوستی می شوند.

مخمّر:
مخمّر قارچ ذره بینی است كه در خمیر ترش نانوایی موجود است و توسط نانواها جهت پخت نان به كار گرفته می شود .

پرسش های بخش 8

1- بدن موجودات زنده تك سلولی چگونه است؟

بسیار ساده است و فقط از یك سلول ساخته شده است.

2- كدام دسته از جانوران در گروه آغازیان طبقه بندی می شوند؟

باكتری ها، قارچ ها و انواعی از جلبك ها در گروه آغازیان قرار دارند. نوعی از جلبك ها كه ویژه گی گیاهی دارند در گروه گیاهان طبقه بندی می شوند.

3- جلبك چیست؟

ساختمان بدن جلبك ها از گیاهان ساده تر است. كلروفیل دارند و برای خود غذا می سازند.

4- جلبك ها در كجا زندگی می كنند؟

بیشتر جلبك ها در آب زندگی می كنند و تك سلولی هستند.

5- جلبك ها در چه جاهایی می رویند؟

در آب های شور و شیرین

6- باكتری ها در كجا زندگی می كنند؟

باكتری ها در همه جا، آب، هوا، خاك و بدن جانداران زندگی می كنند.

7- اندازه باكتری ها چقدر است؟

بسیار كوچك هستند به طوری كه در یك نقطه به اندازه سر سوزن 250 هزار باكتری جا می گیرد.

8- باكتری ها چند نوع هستند؟

دو نوع هستند. ممكن است مفید یا مضر باشند. باكتری های مفید بقایای موجودات زنده را تجزیه می كنند و دوباره برای گیاه قابل استفاده می كنند. از باكتری های مفید برای ساختن دارو و تولید مواد غذایی استفاده می كنند. باكتری های مضر باعث بیماری و فاسد شدن غذا می شوند.

9- باكتری ها چگونه تولید مثل می كنند؟

با تقسیم شدن سلول زیاد می شوند.

10- قارچ ها چه ویژه گی هایی دارند؟

قارچ ها كلروفیل یا سبزینه ندارند و نمی توانند برای خود غذا بسازند. قارچ ها از گیاهان و جانوران میزبان غذای خود را تأمین می كنند. دیواره اسكلتی دارند.

11- قارچ چتری كجا زندگی می كند؟

روی چوب های پوسیده، تنه درختان یا مواد پوسیده دیگر زندگی می كند.

12- قارچ ها در چه شرایطی بهتر رشد می كنند؟

قارچ ها در هوای مرطوب بهتر رشد می كنند.

13- قارچ ها چه تفاوتی با گیاهان دارند؟

قارچ ها كلروفیل یا سبزینه ندارند و نمی توانند برای خود غذا بسازند. قارچ ها، ریشه، ساقه و برگ دارند.

14- مخمرها از گروه كدام جانداران هستند؟

از آغازیان و در گروه قارچ ها هستند.

15- جلبك ها چگونه تولید مثل می كنند؟

گاهی با قطعه قطعه شدن و گاهی مانند گیاهان از تركیب سلول های نر و ماده جلبك جدید ایجاد می شود.

16- مهم ترین عامل وجود باكتری ها و قارچ ها در طبیعت چیست؟

باكتری ها و قارچ ها بقایای موجودات زنده را تجزیه می كنند و این مواد را برای گیاهان و سایر جانداران قابل استفاده می كنند.